Tygodniowe menu / Weekly menu (38)

Tydzień/Week (38): 20-24.09.2021

poniedziałek

PONIEDZIAŁEK

  • II śniadanie: kanapka z masłem, serem, wędliną, ogórek kiszony (gluten, mleko)
  • Obiad: żurek z ziemniakami, makaron spaghetti, sos bolognese (seler, gluten)
  • Obiad wege: żurek z ziemniakami, makaron spaghetti, sos warzywny (seler, gluten, mleko)
  • Deser: owoc
  • Lunch: polish “żurek” with potatoes, spaghetti bolognese (celeriac, gluten)/ polish “żurek” with potatoes, vegetable spaghetti
  • Dessert: fruit

WTOREK

  • II śniadanie: kasza manna z sokiem (gluten)
  • Obiad: zupa pomidorowa z ryżem, ziemniaki, panierowany filet z kurczaka, dip czosnkowy, surówka z jabłek, marchwi i ananasa (seler, gluten, jaja)
  • Obiad wege: zupa pomidorowa z ryżem, ziemniaki, gołąbki jarskie w sosie pomidorowym (seler, gluten)
  • Deser: kompot z owoców sezonowych
  • Lunch: tomato soup with rice, potatoes, crumbed chicken breast, garlic sauce, carrot and apple salad/ tomato soup with rice, potatoes, vegetable cabbage roll in tomato sauce (celeriac, gluten)
  • Dessert: compote

ŚRODA

  • II śniadanie: chrupki kukurydziane, herbata miętowa
  • Obiad: zupa jarzynowa z natką pietruszki, makaron zapiekany ze szpinakiem i kurczakiem (seler, gluten)
  • Obiad wege:  zupa jarzynowa z natką pietruszki, makaron zapiekany ze szpinakiem (seler, gluten)
  • Deser: budyń czekoladowy (mleko, kakao)
  • Lunch: vegetable soup, chicken and spinach pasta bake/ vegetable soup, spinach pasta bake (celeriac, gluten)
  • Dessert: chocolate custard (milk, cocoa)

CZWARTEK

  • II śniadanie: bułka maślana, kakao (gluten, mleko, kakao)
  • Obiad: zupa buraczkowa z ziemniakami, kasza bulgur, klopsiki w sosie śmietankowo-koperkowym, surówka z kiszonej kapusty (seler, jaja, gluten, mleko)
  • Obiad wege: zupa buraczkowa z ziemniakami, kasza bulgur, stek z kalafiora w cieście naleśnikowym, surówka z kiszonej kapusty  (seler, jaja, gluten, mleko)
  • Deser: kisiel
  • Lunch: beetroot soup, bulgur, pork meatball in creamy dill sauce, sauerkraut salad/beetroot soup, bulgur, cauliflower fritter, sauerkraut salad (celeriac, egg, gluten, milk)
  • Dessert: fruit jelly

PIĄTEK

  • II śniadanie: płatki owsiane na mleku  (mleko)
  • Obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami, naleśniki z twarogiem i dżemem  (seler, gluten, mleko, jaja)
  • Obiad wege:  zupa ogórkowa z ziemniakami, naleśniki z twarogiem i dżemem  (seler, gluten, mleko, jaja)
  • Deser: galaretka z bitą śmietaną (mleko)
  • Lunch: gherkin soup, pancakes with cottage cheese and jam (celeriac, gluten, milk, egg)
  • Dessert: fruit jelly with whipped cream (milk)